ZGODBE FLOS-A: To-Tie - Vse je v imenu

29. september 2023
ZGODBE FLOS-A: To-Tie - Vse je v imenu
Univerzalna namizna svetilka milanskega oblikovalca Guglielma Polettija

To-Tie je najnovejša svetilka podjetja Flos in predstavlja prvo naročilo za oblikovanje svetlobe novega vznemirljivega ustvarjalca Guglielma Polettija, znanega po svoji nagnjenosti k "samoumevnemu" oblikovanju. In To-Tie v celoti ustreza temu opisu: izrazita namizna svetilka, katere bistvo je zreducirano na najnujnejše, sestavljena izključno z mehansko napetostjo in poimenovana z naslovom, ki odlično zaokroža to umetniško delo.

Rezultat je privlačna, a preprosta zasnova, ki se razvija okoli medsebojno povezanega gibanja brez uporabe vijakov, lepila ali varjenja. Zaradi domiselne strukture svetilka ni le zelo trajnostna, temveč tudi omogoča, da različni elementi opravljajo več funkcij. Vir svetlobe je vgrajen v aluminijasto palico, ki služi tudi kot ročaj, električni napajalni kabel pa ne le napaja svetilko, temveč je tudi ključni element, ki vse skupaj povezuje.

Zbirka To-Tie vključuje tri različne svetilke, od katerih ima vsaka pravo velikost in razmerja za določena okolja. Najmanjši model je primeren kot nočna svetilka, najvišjo različico lahko postavite na konzolo, največja pa bo odlično videti na nizki mizici v dnevni sobi. Ne glede na to, kje bodo nameščene, bodo svetilke To-Tie izstopale zaradi svoje edinstvene in prepoznavne sestave.

Guglielmo Poletti je ta mejnik v svoji karieri dosegel na nenavadni in nelinearni poti, ki v marsičem odraža njegovo umetniško delo. Naključno predavanje, ki se ga je udeležil, je zanetilo iskrico zanimanja, ki ga je postopoma vodila v svet oblikovanja, kjer je delal kot pripravnik in se udeleževal delavnic pri dveh zelo različnih oblikovalskih osebnostih, preden je začel izobraževanje na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu.

Danes Poletti deluje v lastnem studiu v Milanu, ki ga je osebno zasnoval in prenovil. Polettijev ustvarjalni proces izhaja iz umetnosti ustvarjanja in poglobljenega raziskovanja strukturnih napetosti in materialov, s katerimi prikliče svoje intuitivne vizije. Ustvarjalna svoboda in edinstveno strokovno znanje, ki ju oblikovalcem ponuja Flos, sta omogočila prenos njegovega eksperimentalnega pristopa v industrijski svetlobni izdelek. Ta prva svetilka za podjetje Flos izžareva duh in genialnost bratov Castiglioni in jo lahko upravičeno štejemo za pravo svetilko Flos.

Vse svetilke To-Tie si oglejte tukaj!

Originalno besedilo: FLOS IN FLOS STORIES