Prenovljena klasika Vilhelma Lauritzena iz leta 1956: Oglejte si visečo svetilko VL 56 tukaj!

20. september 2023
Prenovljena klasika Vilhelma Lauritzena iz leta 1956: Oglejte si visečo svetilko VL 56 tukaj!
Ikonični obesek legendarnega modernističnega arhitekta je zdaj na voljo.

Obesek VL 56, ki ga je leta 1956 zasnoval danski arhitekt Vilhelm Lauritzen, je po zaslugi podjetja Louis Poulsen zdaj ponovno na voljo.

Pri ponovni izdaji so bile narejene manjše spremembe, vendar je svetilka v osnovi enaka tisti, ki jo je ustvaril Lauritzen. Svetilka je na voljo v dveh različicah in je na voljo v kromu in medenini. Okrog odprtine na dnu obeska je vzorec sevalnih lukenj, ki zagotavlja mehkejši prehod med svetlobo in temo ter mehak in lep svetlobni vzorec na senčniku in okoli svetilke.

Svetilo VL 56 je bilo prvotno zasnovano za Folkets Hus v köbenhavnski četrti Vesterbro, ki je bila zbirališče delavskega gibanja. Folkets Hus je bil odprt leta 1956 in zaprt v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nato pa so stavbo preuredili v glasbeni lokal Vega, ki ga ljubitelji glasbe, ki so obiskali København, nedvomno prepoznajo. Stavba je bila popolno umetniško delo, saj je Lauritzen oblikoval vse - kljuke vrat, stopnišča, vtičnice, pohištvo in svetilke. Če danes obiščete prizorišče Vega, boste še vedno videli obeske VL 56, ki visijo nad barom ob koncertni dvorani.

Vilhelm Lauritzen je bil ena najpomembnejših osebnosti pri širjenju modernizma na Danskem. Arhitekt, odgovoren za številne ikonične stavbe v Københavnu in celo dansko veleposlaništvo v Washingtonu, je leta 1941 prejel Eckersbergovo medaljo, leta 1954 medaljo C. F. Hansena in oskarja. Hansenovo medaljo leta 1954 in častno medaljo Danskega združenja arhitektov. Bil je danski predstavnik CIAM - arhitekturnega združenja za modernistične arhitekte, v katerem so bila imena, kot so Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage in Le Corbusier - in je odgovoren za nekatere najbolj edinstvene stavbe svojega časa, med njimi Daells Varehus, Radiohuset v Frederiksbergu in stavbe starega terminala na köbenhavnskem letališču.

S svetilko VL 56 ne kupujete le svetila, temveč tudi del zgodovine danskega oblikovanja.

Kupite VL 56 v medeninasti izvedbi in s kromom prevlečeno visoko steklo tukaj!

Pomnilo: medeninasta svetilka ni obdelana, zato se bo sčasoma graciozno patinirala .