Nagrajena klasika v čudovitih novih barvah: namizna svetilka Taccia podjetja Flos je zdaj na voljo tudi v beli barvi

18. oktober 2023
Nagrajena klasika v čudovitih novih barvah: namizna svetilka Taccia podjetja Flos je zdaj na voljo tudi v beli barvi
Čeprav je priznana oblikovalska klasika Taccia italijanskega oblikovalskega podjetja Flos stara že več kot 60 let, se čudovita svetilka odlikuje kot brezčasna oblikovalska umetnina, ki še danes predstavlja vrhunec inovativnega oblikovanja svetil. Ne le zaradi ustvarjalnega dizajna in čudovite osvetlitve, temveč tudi zato, ker se je koncept svetilke z leti še naprej razvijal, kar mu omogoča, da živi tudi v novi dobi tehnologije. Najnovejši dodatek k družini svetilk Taccia je vrsta čudovitih namiznih svetilk s pametno osvetlitvijo LED, ki ostaja zvesta prvotni filozofiji osvetlitve, ki je osnova kultnega dizajna.

Zgodba sega v leto 1958, ko sta vodilni oblikovalec tistega časa Achille Castiglioni in njegov brat Pier Giacomo Castiglioni združila moči, da bi zasnovala svetilko s posredno svetlobo. Brata sta nato začela delati na prototipu za svetilko Taccia, vendar sta morala po več preizkusih opustiti plastično različico, saj je toplota svetlobnega vira preprosto deformirala plastično senčilo. Marca 1962 je bil razvoj svetilke končan in izdelan je bil končni prototip z aluminijastim reflektorjem in steklenim senčnikom, ki je prenesel toploto svetlobnega vira. Leta 2010 je podjetje Flos preučilo možnost izdelave različice s svetlečimi diodami LED in takrat je bila ikonična svetilka prvič dodatno razvita. Leta 2016 se preizkusi uporaba PMMA za senčilo. Zahvaljujoč novim diodam COB LED, ki imajo minimalno toplotno emisijo, je zdaj mogoče izdelati svetilko Taccia s plastičnim senčnikom, kar je bila prvotna zamisel oblikovalcev iz leta 1958.

Namizna svetilka LED je zdaj na voljo v dveh novih različicah z belo barvo na podnožju svetilke, ena v prvotni velikosti, druga pa v različici Small, ki se s svojimi 48 cm odlično prilega konzolni mizi ali stenski polici. Obe svetilki si skupaj s preostalo ponudbo Taccia oglejte tukaj