ZGODBE FLOS-A: Jasperja Morrisona za naš planet!

15. marec 2024
ZGODBE FLOS-A: Jasperja Morrisona za naš planet!
Kako ločiti trajnostni predmet od netrajnostnega? Na prvi pogled tega ni vedno lahko razločiti, še posebej, če imamo svetilko z zmanjšano velikostjo in brezhibnimi linijami.

Podjetje Oplight dokazuje, da je mogoče tehnološko napredne izdelke izdelati s spoštovanjem do okolja. Čeprav so debeline minimalne, za sestavljanje različnih delov ni bilo uporabljeno lepilo. Zato jih je mogoče razstaviti, posamično zamenjati in ločeno reciklirati, odvisno od materiala.

Najprej je lupina izdelana iz litega aluminija, ki je lahek in trpežen material, ki ga je enostavno reciklirati. Barva je sestavljena iz prašnega barvanja, pri katerem v postopku barvanja niso potrebna topila, saj so tudi proizvodne metode upoštevane pri celotnem vplivu na okolje.

Vir LED v svetilki Oplight je zelo učinkovit, kar pomeni, da oddaja veliko količino svetlobe glede na porabljeno energijo, njegova življenjska doba pa je več kot 50 000 ur. Če pride do napake ali so na voljo učinkovitejši viri svetlobe, je mogoče ploščo zamenjati, ne da bi bilo treba zavreči preostalo svetilko, kar pomeni velik prihranek virov.

To je mogoče, ker plošča LED ni prilepljena na radiator kot običajno in za njeno zamenjavo ni potrebna dodatna zapletena oprema. Namesto tega jo lahko opravi običajen električar, ne da bi svetilko prinesel v trgovino za nadgradnjo.

Razpršilec, tj. prozoren pokrov, ki služi kot leča, je izdelan iz brizganega polikarbonata. Zaradi svoje prožnosti se zaskoči, tako da ga je mogoče odstraniti za dostop do vira LED in ponovno namestiti, ne da bi se pri tem zmanjšala njegova prožnost. Če se razbije, ga je seveda mogoče ponovno uporabiti in zamenjati.

Zaradi vseh teh razlogov je svetilka Oplight svetilka, ki bo v prihodnosti delovala dolgo, in navsezadnje nič ni zapravljeno.

Izberite stenske svetilke Oplight iz podjetja Flos tukaj