122. rojstni dan Arneja Jacobsena: Arsena Arsena Arsena: ikonični oblikovalec za zimzelenimi rastlinami in življenjskimi zgodbami

11. februar 2024
122. rojstni dan Arneja Jacobsena: Arsena Arsena Arsena: ikonični oblikovalec za zimzelenimi rastlinami in življenjskimi zgodbami
Danska oblikovalska legenda Arne Jacobsen, rojen 11. februarja 1902, se na svoj rojstni dan po vsem svetu spominja izjemnega prispevka k sodobni arhitekturi in oblikovanju. Jacobsen, ki je umrl leta 1971, je s svojimi prelomnimi stvaritvami in edinstveno vizijo, ki še danes navdihuje generacije, pustil neizbrisen pečat v svetu.

Jacobsenovo življenje sta zaznamovala neustavljiva ustvarjalnost in nenehno prizadevanje za popolnost. Kot arhitekt se je izšolal na Kraljevi danski akademiji za likovno umetnost in se hitro uveljavil kot vodilna osebnost modernističnega oblikovanja.

Med njegovimi najbolj znamenitimi deli so luči, ki združujejo funkcionalnost z izjemno estetiko. V nadaljevanju si lahko preberete več o petih njegovih zimzelenih svetilkah:

V tem primeru se lahko odločite, ali boste v prihodnosti uporabljali več teh mojstrovin: Talna svetilka AJ: Ta svetilka s tankim, ukrivljenim steblom in značilnim asimetričnim senčnikom ponuja subtilno eleganco, ki se odlično prilega tako sodobnim kot tradicionalnim slogom notranjega oblikovanja. Mehka svetloba ustvarja prijetno vzdušje, idealno za sprostitev ali prijetna druženja, kjer služi tudi kot dekorativni oblikovalski element.

Obesek AJ Royal: Obesek AJ Royal je znan po svoji preprosti eleganci in visokokakovostnih materialih, poleg tega pa je tudi ena izmed najbolj znanih Jacobsenovih stvaritev iz 60. let prejšnjega stoletja za hotel SAS Royal v Københavnu. Ta obesek ima brezčasen videz in je odličen primer Jacobsenove sposobnosti ustvarjanja edinstvenih modelov, ki se ohranijo iz leta v leto.

Stenska svetilka AJ: Ta stenska svetilka s svojim minimalističnim dizajnom in čistimi linijami izžareva preprosto lepoto, ki se odlično prilega sodobni notranjosti. Nastavljiva roka omogoča prilagodljivo osvetlitev, zato je idealna kot nočna svetilka za branje ob postelji ali v dnevni sobi.

Namizna svetilka AJ: Ikonična namizna svetilka s čistim videzom in funkcionalnostjo, ki še vedno navdušuje. Zaradi asimetrične oblike in nastavljivega senčila ta svetilka izstopa in omogoča ciljno usmerjeno osvetlitev, ki je popolna za vašo mizo ali kot ambientalna svetilka v dnevni sobi. Jacobsenova sposobnost združevanja oblike in funkcionalnosti je očitna v tej preprosti, a čudoviti svetilki.

Serija 7 Stol: Čeprav to ni svetilka, je ta stol eden od najbolj znanih Jacobsenovih kosov pohištva. Zaradi svoje lahkotne in elegantne oblike je priljubljen med oblikovalskimi navdušenci in še vedno zavzema pomembno mesto v sodobnih notranjostih po vsem svetu.

Poleg njegove oblikovalske zapuščine je o Jacobsenu veliko zanimivih in zabavnih dejstev. Bil je strasten slikar, spreten fotograf in navdušen kolesar, ki je kolo pogosto uporabljal kot prevozno sredstvo po Københavnu. Njegovi edinstveni okvirji za očala, tako imenovani "Jacobsenovi okvirji", so med oblikovalskimi navdušenci še vedno zaželen modni kos.

Zapuščina Arneja Jacobsena živi še naprej, njegov rojstni dan pa je odlična priložnost za praznovanje njegovega brezčasnega prispevka k sodobni estetiki in funkcionalnosti.

Veliko več o različnih oblikovalskih klasikah Arneja Jacobsena si lahko preberete tudi v člankih Kolekcija AJ v novih barvah, Miza AJ - ustvarjena je oblikovalska ikona ali Talna svetilka AJ - brezčasna izbira svetil.