Funkcionalna razsvetljava v obliki vizualne umetnosti: oglejte si serijo IXA podjetja Artemide

7. marec 2024
Funkcionalna razsvetljava v obliki vizualne umetnosti: oglejte si serijo IXA podjetja Artemide
Elegantno oblikovanje se v novi seriji svetil IXA, ki jo je za italijanski Artemide zasnoval mednarodni oblikovalski studio Foster + Partners, srečuje s prilagodljivo funkcionalnostjo. Svetila odlikuje edinstven oblikovalski koncept, v katerem so ravnovesje, uravnoteženost in harmonija v središču vsake odločitve glede vizualnega oblikovalskega jezika in funkcionalne postavitve svetilke. Pri zasnovi svetil IXA je podjetje Foster + Partners navdihnila dinamična skulptura ameriškega kiparja Alexandra Calderja, ki z natančnostjo in prefinjeno izdelavo povzema idejo elegantnega ravnovesja. Vse različne namizne, talne in stenske svetilke iz serije imajo enako kroglasto glavo in vitek okvir, nekatere med njimi pa so opremljene s protiutežjo, ki v kontrastnih oblikah ustvarja čudovito igro med lahkotnostjo in težo.

Ključno načelo pri oblikovanju čudovite nove kolekcije svetil IXA je preplet med vizualno estetiko svetil in njihovimi funkcionalnimi lastnostmi. Zaradi domiselne kombinacije uteži in protiuteži je mogoče vsako svetilko zasukati na več načinov, kar omogoča prilagajanje okvirja in glave svetilke ter spreminjanje smeri svetlobe. Nekatere svetilke so opremljene z vgrajenimi zatemnilniki na glavi svetilke. Z njimi lahko jakost svetlobe brezstopenjsko prilagajate navzgor ali navzdol, kar vam omogoča prilagodljivost in nadzor nad samo osvetlitvijo.

Vsaka od različnih vrst svetilk v seriji IXA je na voljo v treh barvnih različicah: beli, črni in rumeni, vse v čudoviti enobarvni barvni shemi, ki lepo poudari umetniški izraz svetilke.

Celotno čudovito serijo lahko najdete na tej povezavi.