Izvirna zasnova Mogensa Lassena iz leta 1944 je oživela: oglejte si vse čudovite različice namizne svetilke Klampenborg

8. februar 2024
Izvirna zasnova Mogensa Lassena iz leta 1944 je oživela: oglejte si vse čudovite različice namizne svetilke Klampenborg
Leta 1944 je danski oblikovalec Mogens Lassen začel skicirati novo obliko svetilke, ki je zaživela šele 82 let pozneje. Skica je bila shranjena v arhivu Danske umetnostne knjižnice v Københavnu, dokler ni proizvajalec oblikovanja Audo Copenhagen leta 2022 končno začel izdelovati svetilko. Svetilka izkazuje vse klasične značilnosti, ki so značilne za dansko oblikovanje: geometrijsko usmerjene oblike, mehke krivulje in lahkotno gracioznost v vsaki podrobnosti. Mogens Lassen velja za enega največjih in najvplivnejših arhitektov v državi, ki je sprejel danski funkcionalizem - slog nove dobe. Lassenovi notranji modeli so naravni podaljšek njegovega arhitekturnega pristopa, ki se odraža tako v obliki kot funkcionalnosti njegovih dovršenih stvaritev.

Za namizno svetilko Klampenborg je značilno zvito podnožje, ki se neopazno nadaljuje v okvir z enako vitko strukturo. Vtičnica je na sredini okvirja in jo zasenči zvončasto senčilo, ki ščiti vir svetlobe, čeprav sta vtičnica in senčilo bolj ločena kot pri običajnih svetilkah. Kombinacija kontrastnih elementov ostaja v popolnem medsebojnem ravnovesju, kar ustvarja izraz, ki je drzen, a ne pretenciozen, obliko, ki vzbuja radovednost, in funkcijo, ki je inovativna, a intuitivna. Namizna svetilka je na voljo v treh različicah: s črno lakirano površino, s poliranim jeklom in z medeninasto prevleko, odvisno od vaših želja in videza, ki ga želite dodati svoji notranji opremi.

Kljub ločenemu senčniku in vtičnici vir svetlobe ne blesti. Senčilo objame žarnico, tako da se svetloba odbije na notranji strani in nato z mehko osvetlitvijo spet sveti navzdol. Stikalo svetilke ima tudi tristopenjsko funkcijo zatemnitve za nastavitev svetlosti.

Vse različice namizne svetilke Klampenborg lahko najdete tukaj.