Talna svetilka Metre podjetja Pholc je harmonična kombinacija svetlobe in arhitekture.

3. januar 2024
Talna svetilka Metre podjetja Pholc je harmonična kombinacija svetlobe in arhitekture.
Skandinavsko sodelovanje med švedskim podjetjem Pholc in danskim oblikovalskim duom Maria Bruun in Anni Dorti Vester je popoln primer minimalističnega skandinavskega oblikovanja, rezultat pa je monumentalen vir svetlobe, ki pritegne pozornost in se popolnoma prilega notranjosti: Meter. Ime izhaja iz njegove impresivne višine enega metra, vendar je na voljo tudi v manjši različici, ki je pol metra višja. Preprosto in enostavno ime serije odraža iznajdljivost in disciplino, ki se skrivata za zasnovo. Bruun in Wester sta v projektu Meter soočila oblikovanje z arhitekturo in umetnostjo ter se osredotočila na abstrakcijo, rezultat pa je minimalističen in izjemno preprost dizajn, pri katerem vsaka podrobnost izžareva značaj.

Oblika Meter spominja na starogrški steber. Velik premer in impresivna višina ter bela barva in lepi robovi, ki potekajo po celotni dolžini svetilke, dopolnjujejo arhitekturno zasnovo in jo naredijo za estetski dodatek, ki je še posebej primeren za velike prostore, v katerih sta zaželena preprostost in nevtralni toni.

Ob vklopu svetilka razkrije prefinjeno zasnovo, ki celotno strukturo osvetli z mehko, atmosfersko svetlobo. Ker senčilo v celoti prekriva vir svetlobe, svetloba v prostor prodira le posredno skozi mehko belo tkanino, kar zagotavlja mehko in enakomerno porazdelitev svetlobe. Z vgrajenim upravljalnikom svetlosti je mogoče prilagoditi tudi intenzivnost svetlobe in tako zagotoviti pravo osvetlitev kjer koli in kadar koli.

Talno svetilko Meter v obeh velikostih lahko najdete tukaj.